Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τ: 210 42 96 106  |  info@charatsi.gr  | Πραξιτέλους 165 – 167, Πειραιάς

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΧΑΡΑΤΣΗ MD, MSc, PhD

Ενδομητρίωση: Μάρτιος, Μήνας Ευαισθητοποίησης

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση, μια περίοδος όπου άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν όσες περισσότερες γυναίκες μπορούν, σχετικά με αυτήν την επώδυνη και εξουθενωτική πάθηση η οποία επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ενδομητρικός ιστός, που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και μερικές φορές ακόμη και στειρότητα. Οι πιο συχνές θέσεις εντόπισης της ενδομητρίωσης είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και οι σύνδεσμοι της μήτρας (ιερομητρικοί σύνδεσμοι).

Παρά το γεγονός ότι η ενδομητρίωση αποτελεί μία κοινή πάθηση που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων οδηγεί κάποιες φορές σε καθυστέρηση της τελικής διάγνωσης και της θεραπείας που ακολουθεί.

Αιτίες ενδομητρίωσης

Η ακριβής αιτία της ενδομητρίωσης είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το τί μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάθησης. Μερικές από τις πιο κοινές θεωρίες περιλαμβάνουν:

Παλίνδρομη ροή εμμήνου ρύσεως: Είναι όταν το αίμα της περιόδου ρέει πίσω μέσω των σαλπίγγων στην περιτοναϊκή κοιλότητα, ώστε ο ενδομητρικός ιστός να μπορεί να εμφυτευθεί και να αναπτυχθεί σε άλλα όργανα.

Ορμονικές διαταραχές: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές που προκαλούν ανώμαλη ανάπτυξη του ιστού.

Γενετικό υπόβαθρο: Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι κληρονομική, που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες.

Συμπτώματα ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πυελικό άλγος: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιακή χώρα και στην πύελο όπως επίσης οσφυαλγία και ισχιαλγία.

Επώδυνες περίοδοι: Οι γυναίκες με ενδομητρίωση συχνά εμφανίζουν πολύ επώδυνες κράμπες περιόδου που είναι χειρότερες από το συνηθισμένο.

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, καθιστώντας δύσκολο ή αδύνατο για ορισμένες γυναίκες να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία.

Υπογονιμότητα: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει ουλές και βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τις γυναίκες να μείνουν έγκυες.

Μετεωρισμός, διάρροια, δυσουρία: Εστίες ενδομητρίωσης είναι δυνατό να παρουσιαστούν επίσης στο έντερο, στους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη.

Ο πόνος της ενδομητρίωσης είναι χρόνιος και ανεξάρτητος της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί να είναι καθημερινός και εξουθενωτικός υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Διάγνωση ενδομητρίωσης

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου ή οι κύστεις των ωοθηκών. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την ενδομητρίωση, όπως:

Πυελική εξέταση: Πραγματοποιείται από τον γυναικολόγο σας, προκειμένου να ελέγξει τα αναπαραγωγικά όργανα.

Υπερηχογράφημα: Ο υπέρηχος μπορεί να βοηθήσει τον γυναικολόγο σας να εντοπίσει τυχόν κύστεις ή άλλα ευρήματα στα αναπαραγωγικά όργανα.

Λαπαροσκόπηση: Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία μια μικρή κάμερα εισάγεται στην κοιλία για να επιτρέψει στον γυναικολόγο σας να εντοπίσει τυχόν ενδομήτριο ιστό που μπορεί να αναπτύσσεται εκτός της μήτρας.

Θεραπεία της Ενδομητρίωσης

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πάθησης. Μερικές από τις πιο κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Παυσίπονα: Τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

Ορμονική θεραπεία: Η ορμονική θεραπεία, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή η θεραπεία με προγεστερόνη (από του στόματος, ενδομήτριο σπιράλ λεβονογεστρέλης), μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση στόχο έχει την αφαίρεση των ενδομητριωμάτων και των εστιών ενδομητρίωσης, την αποκατάσταση τυχόν βλάβης στα όργανα ανάπτυξης της ενδομητρίωσης και βελτίωση της γονιμότητας.

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΧΑΡΑΤΣΗ

MD, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Πραξιτέλους 165 – 167, Πειραιάς

Previous slide
Next slide