Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τ: 210 42 96 106  |  info@charatsi.gr  | Πραξιτέλους 165 – 167, Πειραιάς

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΧΑΡΑΤΣΗ MD, MSc, PhD

Λαπαροσκόπηση: Συμβουλές Πριν και Μετά

Το λαπαροσκοπικό χειρουργείο είναι διαφορετικό για την καθεμία από εμάς. Κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά σύμφωνα με τις προσδοκίες της, την έκταση του χειρουργείου, τη χρονική διάρκεια του χειρουργείου, τον χειρουργό, την υποδομή του νοσοκομείου, το νοσηλευτικό προσωπικό, το πώς ανταποκρίνεται στον πόνο και πολλούς άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, κάθε άνθρωπος θεραπεύεται διαφορετικά.  Ό,τι ισχύει για κάποιον ίσως να μην ισχύει για κάποιον άλλο. Εμείς οι ιατροί λέμε ότι χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για να αναρρώσει κανείς από ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν ότι η ανάρρωση χρειάζεται πολύ περισσότερο από λίγες ημέρες, συνήθως κάποιες εβδομάδες.

Οι παρακάτω πληροφορίες έχουν στόχο να δώσουν στις γυναίκες μία καλύτερη ιδέα σχετικά με το τί συμβαίνει πριν και μετά τη λαπαροσκόπηση.

Γενικά για την λαπαροσκοπική επέμβαση

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Γενικά, μία μικρή τομή γίνεται κοντά στον ομφαλό και η κοιλιά γεμίζει με CO2. Με αυτόν τον τρόπο ανυψώνονται τα κοιλιακά τοιχώματα μακρυά από τα όργανα, δίνοντας στον χειρουργό καλύτερη οπτική εικόνα. Στη συνέχεια εισέρχεται στην κοιλιά το λαπαροσκόπιο με την κάμερα. Δύο ή τρεις μικρές τομές γίνονται στην κατώτερη κοιλιακή χώρα (γραμμή μπικίνι) ώστε να χρησιμοποιηθούν άλλα χειρουργικά λαπαροσκοπικά εργαλεία όπως λαβίδες. Μέσω της κάμερας του λαπαροσκοπίου, ολόκληρη η χειρουργική ομάδα βλέπει την επέμβαση σε κατάλληλα συνδεδεμένες οθόνες.

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, ο γιατρός εξετάζει τα πυελικά όργανα, ερευνώντας για εμφανείς ή πολύ μικρές εστίες ενδομητρίωσης όπως επίσης για ενδομητριώματα (κύστεις με παχύρρευστο σοκολατοειδές υγρό), συμφύσεις και ουλές. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και τα συμπτώματα, ο γιατρός ελέγχει για λειομυώματα ή άλλες ανωμαλίες. Άλλες επεμβάσεις, όπως η υστεροσκόπηση (εξέταση του εσωτερικού της μήτρας) μπορεί επίσης να διεξαχθεί.

Διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι δυνατό να γίνουν κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης. Ο γιατρός αφαιρεί τις βλάβες και τις στέλνει για ιστολογική εξέταση, ώστε να καταγραφεί η παρουσία ή η απουσία ενδομητρίωσης, λειομυώματος, πολύποδα κτλ.

Χρονική διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο

Συνήθως η ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα της επέμβασης ή παραμένει για μία διανυκτέρευση εάν το χειρουργείο ήταν πολύπλοκο ή μεγάλης διάρκειας. Είναι καλή ιδέα να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένες ότι θα μείνετε τουλάχιστον για μία νύχτα στο νοσοκομείο. 

Φόβοι

Σχεδόν κάθε γυναίκα ανησυχεί για το χειρουργείο. Ίσως να ανησυχούμε για τους κινδύνους, την αναισθησία, τον πόνο ή τι μπορεί να βρει (ή να μη βρει ο χειρουργός). Εάν φοβάστε, καλό είναι να καθορίσετε τι φοβάστε και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον συγκεκριμένο φόβο. Για παράδειγμα, εάν φοβάστε την αναισθησία, μιλήστε με τον γιατρό σας και τον αναισθησιολόγο πριν την επέμβαση για να συζητήσετε τους φόβους σας. Εάν φοβάστε τον πόνο, ρωτήστε τον γιατρό σας πώς ακριβώς ο πόνος σας θα αντιμετωπισθεί. Κάποιες γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι η χαλαρωτική μουσική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο ίσως να βοηθά στο να διώξουμε τους φόβους μας.

Τι πρέπει να πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο

Να πάρετε μαζί σας πολύ χαλαρά ρούχα για να φορέσετε μετά το χειρουργείο, προτιμότερο κάτι χωρίς μανίκι μέχρι τον καρπό. Ένα oversized  νυχτικό-φόρεμα είναι ιδανικό. Ίσως χρειάζεται να πάρετε μαζί σας μικρές σερβιέτες, κάλτσες, παντόφλες. Επίσης θυμηθείτε να έχετε χτένα, οδοντόκρεμα/οδοντόβουρτσα, πετσέτα, μωρομάντηλα.

Προετοιμασία του εντέρου

Ο χειρουργός συνήθως δίνει οδηγίες για προετοιμασία του εντέρου το βράδυ πριν το χειρουργείο. Η διαδικασία ποικίλλει αλλά συνήθως περιλαμβάνει υδρική δίαιτα (σούπα φιδέ) και κάποιο καθαρτικό (τύπου x-prep ένα μπουκαλάκι) ώστε να εκκενωθεί το έντερο από τις 12 το μεσημέρι και νηστική (ούτε νερό) από τις 11 το βράδυ την ημέρα πριν το χειρουργείο. Δεν είναι μία ευχάριστη διαδικασία αλλά είναι απαραίτητη.

Πόνος αμέσως μετά το χειρουργείο

Όταν δε θα είστε υπό την επήρρεια της αναισθησίας στο δωμάτιο ανάνηψης, ίσως να πονάτε. Εάν συμβαίνει αυτό, να το πείτε ώστε ο πόνος σας να αντιμετωπιστεί σωστά.  Μπορεί επίσης να κρυώνετε. Ζητήστε περισσότερες κουβέρτες εάν έχετε ρίγη. Ίσως να έχετε βήχα λόγω του σωλήνα που τοποθετήθηκε στον λαιμό σας από τον αναισθησιολόγο στο χειρουργείο. Εάν κάποιο σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, πείτε στη νοσηλεύτρια ή στον γιατρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σας συνταγογραφούνται αναλγητικά φάρμακα για το σπίτι.

Να έχετε κάποιον συνοδό

Ακόμη και αν δεν διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο, χρειάζεται να έχετε μαζί σας κάποιον που θα οδηγήσει και θα σας μεταφέρει στο σπίτι. Είναι καλή ιδέα να επιλέξετε κάποιον που να είναι υποστηρικτικός και να μπορεί να σας βοηθήσει μέσα στο σπίτι. Εάν μπορεί να μείνει τη νύχτα στο σπίτι σας, ακόμη καλύτερα. Τουλάχιστον το πρώτο βράδυ, θα είστε ζαλισμένη και με δυσκολία θα μπορείτε να κινηθείτε.

Πόνος στον ώμο

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα μετά την λαπαροσκόπηση είναι ο επακόλουθος πόνος στον ώμο.

Ο πόνος αυτός προκαλείται από το CO2 που παγιδεύεται κάτω από το διάφραγμα. Ζέστη και αναλγητικά φέρουν ανακούφιση. Να είστε βέβαιοι ότι ο πόνος θα υποχωρήσει σε 1-2 ημέρες.

Ναυτία

Φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν ναυτία μετά το χειρουργείο. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για την ναυτία, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν πριν, κατά τη διάρκεια ή/και μετά το χειρουργείο. Συζητήστε με τον γιατρό σας ή/και τον αναισθησιολόγο σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να ελαχιστοποιήσουν την ναυτία. Κάποιες φυσικές θεραπείες όπως τσάι με τζίντζερ, μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν την ναυτία. Για να είστε ασφαλής, ρωτήστε προηγουμένως τον γιατρό σας πριν πάρετε βότανα ή συμπληρώματα διατροφής.

Χρονική διάρκεια ανάρρωσης

Τις πρώτες 2 ή 3 ημέρες μετά την λαπαροσκόπηση, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται κουρασμένες και ζαλισμένες. Καλό είναι να έχετε αυτό το χρονικό διάστημα κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιον φίλο να μείνει κοντά σας. Ίσως να χρειαστεί αυτό το άτομο να αναλάβει τα φάρμακά σας για τις πρώτες ημέρες ή να ετοιμάζει τα γεύματά σας.

Ανάρρωση τις πρώτες δύο εβδομάδες

Συνήθως εμείς οι γιατροί απαγορεύουμε την οδήγηση για τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Σεξουαλικές επαφές, μπάνιο, κολύμπι επίσης απαγορεύονται. Μην περιμένετε πάρα πολλά από εσάς τις πρώτες ημέρες. Είναι πιθανό να είστε πολύ κουρασμένες και να χρειάζεστε πολύ ύπνο. Ωστόσο, να σηκώνεστε και να κινείστε όσο μπορείτε. Θα αναρρώσετε πιο γρήγορα, εάν περπατάτε. 

Μελαγχολία μετά το χειρουργείο

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν μία περίοδο συναισθηματικής αστάθειας μετά το χειρουργείο. Για κάποιες, η μελαγχολία παραμένει για εβδομάδες. Είναι συνηθισμένο να κλαίτε εύκολα ή να είστε αγχωμένες, νευριασμένες, φοβισμένες ή καχύποπτες. Επίσης μπορεί να έχετε εφιάλτες μετά το χειρουργείο. Όλα αυτά θα περάσουν με τον καιρό και θα αρχίσετε να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο ξανά. Να είστε ευγενικές και υπομονετικές με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της σωματικής και συναισθηματικής σας ανάρρωσης.

Υπαισθησία στις τομές

Ίσως να έχετε την αίσθηση «καρφίτσας και βελόνας» στα σημεία των τομών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες νευρικές ίνες έχουν κοπεί. Με τον καιρό, τα νεύρα θα θεραπευθούν και αίσθηση του μουδιάσματος θα εξαφανισθεί. Εάν έχετε ενοχλητικά συμπτώματα στα σημεία των τομών, όπως οίδημα ή ερυθρότητα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Χαλαρά ρούχα μετά το χειρουργείο

Για τις περισσότερες γυναίκες τα χαλαρά ρούχα είναι πολύ άνετα για τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Τα σημεία των τομών μπορεί να είναι ευαίσθητα και η κοιλιά πρησμένη. Γι΄αυτό, ίσως να μη θέλετε να φορέσετε οτιδήποτε πιέζει την κοιλιά σας.

Πρώτη έμμηνος ρύση μετά το χειρουργείο

Η πρώτη έμμηνος ρύση ποικίλλει. Εάν η πρώτη σας έμμηνος ρύση είναι πιο επώδυνη, μεγαλύτερης διάρκειας ή με μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από ό,τι συνήθως, μην πανικοβληθείτε. Η θεραπεία των εσωτερικών οργάνων χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι η γενική ανάρρωση μετά το χειρουργείο. Γι’αυτό, οι πρώτες περίοδοι μετά το χειρουργείο μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνες. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για τον βαθμό του πόνου ή εάν ο πόνος είναι σοβαρός, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή: mayoclinic.org, kch.nhs.uk

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΧΑΡΑΤΣΗ

MD, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Πραξιτέλους 165 – 167, Πειραιάς

Previous slide
Next slide