Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τ: 210 42 96 106  |  info@charatsi.gr  | Πραξιτέλους 165 – 167, Πειραιάς

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΧΑΡΑΤΣΗ MD, MSc, PhD

Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης

Το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης είναι ένας καινούριος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα που προέρχονται από τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και τα έξω γεννητικά όργανα. Οι παραπάνω περιοχές ατροφούν, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, μετά τη διακοπή της περιόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα κύρια ενοχλήματα είναι η κολπική ξηρότητα, το αίσθημα φαγούρας ή καψίματος στο αιδοίο, ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες. Τα συμπτώματα αυτά παραμένουν, και συνήθως επιδεινώνονται με το πέρασμα των ετών, ενώ είναι περισσότερο έντονα σε γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές. Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από έντονη μείωση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή το μέγεθος του προβλήματος μεγαλώνει, επηρεάζοντας και τον σεξουαλικό σύντροφο της γυναίκας. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν αφορούν συνήθως το 80% των γυναικών που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση. Περίπου οι μισές από αυτές έχουν τέτοιας έντασης συμπτώματα που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τα κολπικά οιστρογόνα θεωρούνται «ο χρυσός κανόνας» για την αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης. Επειδή όμως επιδρούν τοπικά, έχουν δραστικότητα μόνο για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ενοχλήματα να επανέρχονται σύντομα μετά τη διακοπή της θεραπείας.  Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να δίνονται μόνο σε συνεννόηση με τον ογκολόγο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολπικά μη ορμονικά σκευάσματα όπως είναι λιπαντικά gel και κολπικές κρέμες ενυδάτωσης. Τα τελευταία βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηρότητας και του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή αλλά έχουν παροδική και περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας, της ελαττωμένης libido καθώς επίσης της ήπιας ακράτειας ούρων είναι η χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η χρήση laser καθώς επίσης η τοπική εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και αίματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) στο αιδοίο και τον κόλπο.

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΧΑΡΑΤΣΗ

MD, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Πραξιτέλους 165 – 167, Πειραιάς

Previous slide
Next slide